Quantcast
Channel: ΘΡΑΚΑ –ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Ποιητική, Δέντρο, Παρέμβαση, Θράκα: Επέτειοι και αφιερώματα (του Σπύρου Κακουριώτη)

0
0

 

 

του Σπύρου Κακουριώτη

 

Βρετανοί ποιητές. Με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στη σύγχρονη βρετανική ποίηση κυκλοφόρησε, στην εκπνοή του έτους, το καινούργιο τεύχος (26ο) του εξαμηνιαίου περιοδικού για την τέχνη της ποίησης Ποιητική, που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός και εκδίδεται με τη φροντίδα των εκδόσεων Πατάκη. Είκοσι τέσσερις εν ζωή βρετανοί ποιητές και ποιήτριες, παλαιότεροι και νεότερες (το ηλικιακό εύρος των οποίων κυμαίνεται από τα 30 μέχρι τα 83 χρόνια), γνωστές και άγνωστοι στη χώρα μας, αντανακλούν, μέσα από το έργο τους που παρουσιάζεται στις σελίδες του περιοδικού τις πολλές θεματικές και φόρμες που συναντώνται στη σύγχρονη ποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέποντας πληθώρα αισθητικών και πολιτικών προσεγγίσεων. Όπως τονίζει ο επιμελητής του αφιερώματος Ιωάννης Τσίρκας, «το δίπολο του ατομικού και συλλογικού βίου, η σχέση πολιτισμού και φυσικού κόσμου, η μνήμη και το τραύμα, ο φεμινισμός, το φύλο, οι μειονότητες, ο ριζοσπαστικός πειραματισμός και τα νέα μέσα είναι μόνο λίγοι από τους άξονες» που αναγνωρίζονται στα ποιήματα που ανθολογούνται στις σελίδες της Ποιητικής. Την ύλη του περιοδικού συμπληρώνουν καινούργια ποιήματα ελλήνων και ξένων ποιητών και ποιητριών, καθώς και οι εκτεταμένες σημειώσεις του Μίλτου Φραγκόπουλου για τις καταβολές της ευρωπαϊκής ποίησης, με τίτλο «Toubadours & Fableors», και οι «Μορφολογικές παρατηρήσεις» του Ευριπίδη Γαραντούδη για την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Οι σελίδες του καλού περιοδικού κλείνουν, όπως πάντα, με τις στήλες της Κριτικής και τα σχολιαστικά Et cetera.

[ΠΟΙΗΤΙΚΗ, Πειραιώς 38, 104 37, Αθήνα, vlavianos@patakis.gr]

 

Ισπανόφωνοι συγγραφείς. Με τις χαρακτηριστικές φιγούρες του Φερνάντο Μποτέρο να κοσμούν το εξώφυλλο, το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού Το Δέντρο κυκλοφόρησε αφιερωμένο στην ισπανόφωνη λογοτεχνία του 20ού αιώνα, σε Ευρώπη και Αμερική. Μια λογοτεχνία που υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της γραφής τον περασμένο αιώνα, συνιστώντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη μεγάλης αισθητικής και γραμματολογικής αξίας. Αναδιφώντας το αρχείο των 233 έως τώρα τευχών του περιοδικού, οι επιμελητές του αφιερώματος, Τάσος Γουδέλης και Κώστας Μαυρουδής, ανθολογούν πεζά και ποιητικά κείμενα σαράντα σημαντικών ισπανόφωνων συγγραφέων, παλαιότερων και πιο νέων, από τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα μέχρι τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, τον Χούλιο Κορτάσαρ ή τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και από τον Ερνέστο Σάμπατο μέχρι τον Πάμπλο Νερούδα, τον Μάριο Βάρκα Γιόσα, τον Χαβιέρ Θέρκας, τον Ορλάντο Μπαρόνε ή τον Αλμπέρτο Μανγκέλ κ.ά. Όπως σημειώνουν οι επιμελητές, «η χειρονομία μας δεν έχει τον χαρακτήρα ολοκληρωμένης αναδρομής … είναι πρόταση προσωπικού γούστου, όπως εκδηλώνεται καθώς ξεφυλλίζουμε παλιές σελίδες». Η ύλη του παρόντος τεύχους συμπληρώνεται με κείμενα αφηγηματικά, δοκιμιακά, καθώς και αυθιστορήσεις ελλήνων και ξένων συγγραφέων, όπως ο Κλάουντιο Μάγκρις («Κοιτάζοντας πέρα από τους αμμόλοφους στην έρημο των επιζώντων»), Ρίτσαρντ Φορντ («Το τελευταίο αντισηπτικό»), η Κατερίνα Σχινά («Μουσικά αυτόματα»), η Δήμητρα Κολλιάκου («Εσωστρέφεια») κ.ά., ενώ κλείνει με τις δημοφιλείς στήλες «Αναγνώσεις» και «Τα φύλλα», με μεταφράσεις, κρίσεις και σχόλια για τη διεθνή και την ελληνική πνευματική κίνηση.

[ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, Τζ. Αλεβιζάτου 82, 156 69, Παπάγου, 210-380.46.30, dentromag@yahoo.gr]

 

Μετρώντας 200. Έχοντας συμπληρώσει αισίως τριάντα επτά συναπτά έτη παρουσίας στα γράμματά μας, στην Κοζάνη και πανελληνίως, το περιοδικό Λόγου και Τέχνης Παρέμβαση κυκλοφορεί φέτος το 200στό του τεύχος και μοιράζεται, συμπτωματικά, αυτήν την επέτειο με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Με ψυχή της τον Β. Π. Καραγιάννη, τον άνθρωπο που την έφερε ώς εδώ, κατέγραψε μέσα σε αυτά τα τεύχη την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, «προφέροντας πάντα τις ωραιότερες λέξεις του εσωτερικού στοχασμού». Γι’ αυτήν του την προσφορά, φίλοι και συνεργάτες του περιοδικού καταθέτουν στο ανά χείρας τεύχος κείμενα μικρά, σαν αντίδωρο, εμπνευσμένα και σχετιζόμενα με τον αριθμό 200. Πενήντα και πλέον οι προσκεκλημένοι σε αυτήν την έντυπη γιορτή, όπου προτάσσονται τα κείμενα των εκ των παλαιοτέρων συνεργατών Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου («Τὰ διακόσια τοῦ…»), Δημήτρη Δασκαλόπουλου («Σε 800 (200Χ4)…»), Ηλία Κουτσούκου («Παρέμβαση και πάσης Ελλάδος»), Αλέξη Ζήρα («Τύχη αγαθή κ.λπ.»), Μάκη Καραγιάννη («1, 100, 200 …πάθη»). Είναι, όμως, τα 200 τεύχη ένα «τέλος εποχής»; Αυτό αναρωτιέται στο κείμενό της, με το οποίο κλείνει το «άκρως επετειακό» αφιέρωμα, η Δήμητρα Καραγιάννη, που πλέον κρατά το τιμόνι του καλού περιοδικού. «Θα έλεγα πως είναι το ακριβώς αντίθετο», απαντά «Η Παρέμβαση έχει δρόμο μπροστά για να τραβήξει, με πολλούς ρόλους και διάφορους τρόπους. Το συναρπαστικό ταξίδι της πνευματικής έκφρασης και της δημιουργίας δεν πρέπει να βρίσκει τέλος. Πρέπει να βρίσκει μόνο αρχή». Της το ευχόμαστε!

[ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Χ. Μούκα 1, 501 31, Κοζάνη, 24610.34691, paremvasiculture@yahoo.com]

 

Γιάννης Στίγκας Εκκινώντας από τη Λάρισα, αλλά με φιλοδοξία να απευθυνθεί στους φίλους του σε όλη την Ελλάδα, το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα παρουσιάζει το 9ο τεύχος του, αφιερωμένο εξολοκλήρου στον ποιητή Γιάννη Στίγκα –άλλωστε το περιοδικό και οι ομώνυμες εκδόσεις είναι προσανατολισμένες κυρίως στην ποίηση, έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό τους και τη διοργάνωση του επιτυχημένου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης. Για τη συντακτική ομάδα του καλού περιοδικού, ο Γιάννης Στίγκας, μέσα από τις έξι έως τώρα ποιητικές του συλλογές, αρθρώνει έναν λόγο πολυπρισματικό, που ταυτόχρονα αποτελεί στάση και πράξη. Στο αφιέρωμα ο Δημήτρης Λεοντζάκος αναφέρεται στη σύνδεση του Στίγκα με τον ήλιο και το απάνθρωπο, ενώ ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος εξερευνά τις πρωτεϊκές μορφές του αγγέλου στο έργο του Μπένγιαμιν και του Στίγκα. Στη συνέχεια, ο Νικόλας Ευαντινός διερευνά το φαινόμενο της ανθρώπινης αυτανάφλεξης στο έργο του ποιητή, ενώ ο Πέτρος Γκολίτσης προχωρά σε μια γενική αποτίμηση του έργου του. Ο Θωμάς Τσαλαπάτης επισκέπτεται το σύμπαν της ποίησής του μέσα από τη γεωμετρία του χρόνου, ενώ η Μαρία Αγγελοπούλου αντιμετωπίζει τα ποιήματά του σαν «γροθιές στην αστική γαλήνη». Η προσέγγιση του έργου του κλείνει με τη συμβολή της Τιτίκας Δημητρούλια, που προσεγγίζει τη «σπασμένη μουσική» του Γιάννη Στίγκα μέσα από αντικλείδια και φυλαχτά… Το αφιέρωμα στον ποιητή συμπληρώνεται με εκτενή ανθολόγηση ποιημάτων από τις έξι έως τώρα εκδομένες συλλογές του.

[ΘΡΑΚΑ, Παναγούλη 18, 412 22, Λάρισα, www.thraca.gr, thracamagazine@gmail.gr]


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Latest Images

Trending Articles





Latest Images